Главная » 2010 » Июнь » 14 » Сам себе обікрав і всім збрехав
19:19
Сам себе обікрав і всім збрехав
Якщо проаналізувати кількість заяв громадян, які надходять до міськрайвідділів області, то значна частина з них пов’язана із засобами стільникового зв’язку. І це не дивно, адже сьогодні мобільний - не розкіш, а необхідний засіб для спілкування. Але, на жаль, такими «цяцьками» цікавляться й різного роду викрадачі, в першу чергу через їх доступність (носяться, як правило, у кишенях і сумочках), безпечність зі сторони власників та можливість подальшого перепродажу й отримання швидких грошей.
"Якщо проаналізувати кількість заяв громадян, які надходять до міськрайвідділів області, то значна частина з них пов’язана із засобами стільникового зв’язку." - Ось така геніальна фраза. Досить аналізувати кількість, а не зміст заяв. І хто надходить до міськрайвідділів заяви, чи громадяни? Ще, питання : "Хто пов'язаний зі стільниковим зв'язком? Громаляни чи заяви?" Ну все інше в такому ж стилі. Насолоджуйтесь.
Лише на території Корольовського району м.Житомира за добу реєструється від 2 до 5 таких повідомлень. Злочини, здебільшого, вчиняються у громадському транспорті, ринках та інших місцях масового перебування громадян. Більшість викрадених телефонів працівники органів внутрішніх справ знаходять.

Як зазначає начальник Корольовського райвідділу міліції м. Житомира Сергій Рябошапко, такі злочини розкриваються як оперативно , протягом кількох годин, так і через тривалий час від моменту його скоєння. Отож, викрадачам уникнути відповідальності не доведеться. Проте розкриття злочину залежить від оперативно наданої інформації до міліції. До речі, вік та соціальний статус зловмисників немає чіткого окреслення.

Однак правоохоронці констатують той факт, що не всі громадяни, які звертаються за допомогою до міліції, дають правдиві покази про обставини протиправних дій. Так, під час перевірок звернень громадян, з’ясовується, що злочину не було.

Така поведінка, - говорить Сергій Олександрович, - зумовлена необізнаністю людей: вони свідомо йдуть на порушення Кримінального Кодексу для того, щоб повернути свою річ.

Впродовж минулого року за матеріалами наданими міліцією прокуратурою області порушено 8 кримінальних справ щодо неправдивих повідомлень про вчинення злочину, у поточному - 3 кримінальні справи та направлено матеріали по 2 фактах щодо недостовірних викрадень мобільних терміналів.

Так, у вечірній час 4 квітня до Корольовського райвідділу міліції звернувся місцевий житель, який повідомив про те, що у міському парку відпочинку ім. Ю. Гагаріна невідомий відкрито відібрав його мобільний телефон. Сума завданого збитку сягає майже 500 гривень.

Для того, щоб встановити місцезнаходження телефону, а значить і вийти на слід «грабіжника», оперативникам знадобилось лише кілька годин. В результаті з’ясувалося, що ним є сам потерпілий. Останній, зважаючи на наявну інформацію, зізнався, що втратив мобільний під час бійки, й щоб виправдати себе перед знайомими та покарати кривдників, при написанні заяви у міліції - додав зайвого. Тепер із жертви юнак перетворився на порушника й за обман правоохоронців буде відповідатиме згідно чинного законодавства.

Сергій Олександрович наголосив, що відносно таких заявників порушується кримінальна справа. Зокрема, ст.383 Кримінального кодексу України «Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину» максимально передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк від двох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Отож, звертаючись до міліції, при повідомленні про злочин, потрібно надавати лише достовірні та правдиві дані.

Інна Базилюк, ст.інспектор ВЗГ УМВС України в Житомирській області
Категория: СМЕШНОЕ | Просмотров: 654 | Добавил: admin